fbpx
good advice

[BLOG] Help, hoe hou ik het ritme in de salsa?

  • 03/09/2018
Share

Ritme houden binnen de salsa of überhaupt de telling horen binnen de muziek: HELP hoor ik cursisten vaak zeggen. En zit je net lekker op de 1, heb je dat ritme helemaal door, danst iemand met je op de 2! Hier leg ik je uit hoe je het beste de telling in de muziek kunt horen. Vergeet niet dat hoe meer je naar salsa muziek luistert, hoe beter je gehoor hiervoor wordt.

clave

Clave

Zoals ik vaker uitleg, is de clave het hart van de salsa. Zonder clave geen salsa, ook al hoor je hem niet altijd in de muziek. Pak een willekeurig top 40 nummer, stop er de clave onder, en je hebt een salsa nummer!

De clave zijn twee houten stokjes die tegen elkaar aangeslagen worden en een schelle klank geven. Zoals ik in een ander artikel uitgebreider op de clave overga, wil ik het nu even houden op de 2 voornaamste ritmes van de clave: 2-3 bij de rumba / mambo en de 3-2 bij de son / salsa. De melodie gaat meestal in “zinnetjes” van 8 tellen (voor de muzikant zijn het twee vierkwartsmaten achter elkaar). Als de clave begint met 2-3, blijft deze in het ritme doorgaan, ook al komt er ergens een break in de muziek voorbij (na een break lijkt de clave dus te veranderen naar 3-2). Dit geldt ook voor de 3-2 clave.

cowbellCowbell

De koebel wat met een houten stok beslagen wordt, heeft een vast ritme in een salsa nummer. Het kan variaties hebben maar er vallen vaste slagen op de 1, 3, 5 en 7. Dus je danst bijna alles op de koebel: 1, 2, 3, 5, 6, 7.

Montuno ritme – voor on 1 dansers

Dit is de melodie, vaak gespeeld door een piano, maar ook viool en niet te vergeten de zanger kunnen een zware stempel in de melodielijn hebben. Dit ritme gaat over het algemeen over 8 tellen, langzaam opbouwend vanaf de 1, dan weer afzakkend naar de 8 (in geluid en intensiteit van de muziek). Vaak worden melodieën herhaald. Probeer de loops te vinden in de muziek en je hebt zo de een te pakken.

congaTumbao ritme – voor on 2 dansers

Conga’s zorgen voor dit ritme. Tijdens workshops wordt dit vaak als cu, cum… pa… cu, cum… pa enz. De pa’s vallen op de 2 en de 6, en geeft dan een zwaar accent. Het is 8-en… 2, 4-en 6. Draai je als vrouw uit de cross body lead, dan komt het zware accent op de 6 te vallen, waarbij je naar achteren stapt met je rechter been.

Je kan ook op andere instrumenten letten, maar probeer het eerst hier mee.

Succes ermee en tot ziens op de dansvloer!

Leave a Comment:

Translate »